Met de eerste donaties voor ons project konden we dit voorjaar starten met ons onderzoek naar “Chromosoomafwijkingen bij erfelijke aanleg voor darmkanker”. Met de beschikbare financiële steun is inmiddels onderzoeksmedewerker Lilian Vreede aangesteld op het project.

Samen hebben we de eerste stappen voor het project kunnen zetten en zijn ook de eerste experimenten in het laboratorium uitgevoerd. Een belangrijke stap in het ontwikkelen van onze test is dat we al het erfelijk materiaal, het DNA (bestaande uit 23 chromosoomparen), uit één enkele cel kunnen isoleren én dit ook kunnen vermenigvuldigen.

Klaar voor gebruik
Om er zeker van te zijn dat we ook echt al het erfelijk materiaal uit één cel vermenigvuldigen in onze test, hebben we eerst een analyse methode opgezet waarbij we heel nauwkeurig en gevoelig kunnen meten of we alle 23 chromosoomparen kunnen detecteren. Deze methode is inmiddels klaar en klaar voor gebruik. Bovendien hebben we de eerste testen uitgevoerd waarin we het DNA uit een enkele cel hebben vermenigvuldigd. Deze testen doen we om uiteindelijk de erfelijke aanleg voor darmkanker beter aan te tonen, zodat we de diagnose sneller kunnen stellen.

Veelbelovend
De eerste resultaten zien er veelbelovend uit. We zien dat we uit een enkele cel het DNA kunnen vermenigvuldigen. Wel zien we dat er nog ruimte voor verbetering is, want soms wordt een chromosoompaar nog niet vermenigvuldigd. Om er voor te zorgen dat we zo betrouwbaar mogelijk het DNA uit een enkele cel kunnen isoleren en vermenigvuldigen, gaan we hiervoor de komende tijd verschillende methoden met elkaar vergelijken. Verder bereikte ons het fantastische nieuws dat ook het resterende bedrag wat nodig is voor de uitvoering van ons project rond is. Hiervoor willen we dan ook alle donateurs van het Radboud Oncologie Fonds hartelijk bedanken!