Vanmiddag heeft het Radboud Oncologie Fonds, samen met artsen en onderzoekers van het Radboudumc én CWZ, het bekende kunstwerk Het Gezicht van Nijmegen een ferme blauwe snor gegeven. Deze ‘badge of honour’ wordt geplaatst als kick-off van de Prompt-een-snor-actie gedurende de maand Movember. In beide ziekenhuizen wordt in november extra aandacht besteed aan het belangrijke onderzoek naar urologische kankers bij mannen.

Movember is een evenement dat internationaal en jaarlijks tijdens de maand november aandacht vraagt voor de gezondheid van de man, door mannen te vragen hun snor te laten staan. De aangroeiende snor en de reactie van andere mensen daarop zorgt ervoor dat de gezondheid van de man bespreekbaar wordt gemaakt en dat mensen worden uitgenodigd bij te dragen aan het ideaal van de snorrendragers; een betere en persoonsgerichte behandeling voor mannen met, uitgezaaide, prostaatkanker. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen.

Gezicht voor alle mannen met prostaatkanker
Voor de start van deze snorren-draag-maand is bewust voor het grote Romeinse masker gekozen. ‘We kunnen ons geen mooier punt voorstellen om naar Nijmegen te kijken dan door de ogen van het kunstwerk van Andreas Hetfeld. Daarom gebruiken we dit moment om gezicht te geven aan mannen met prostaatkanker. Om hen het best mogelijke perspectief te bieden, ook bij uitgezaaide prostaatkanker’, aldus Marieke Kokkeler, manager van het Radboud Oncologie Fonds.

PROMPT-onderzoek
Dr. Niven Mehra, Radboudumc: ‘Met het geld wat opgehaald wordt, gaan we specifiek op zoek naar patiënten met bepaalde tumor-profielen. Deze patiënten bieden we vervolgens een persoonsgerichte behandeling aan vóórdat de standaard therapiemogelijkheden uitgeput zijn. Hiermee willen we bewijzen dat voor deze patiënten moleculaire voorsortering plus een ‘gematchte’ (immuun-) therapie veel beter werkt dan de gebruikelijke behandelwijze zonder vroegtijdig DNA-onderzoek.’

Hartverwarmende verbroedering
Vorig jaar is met deze actie ruim 100.000 euro opgehaald waardoor het PROMPT-onderzoek direct kon starten. Ruim 40 artsen, verpleegkundigen, beveiligers, patiënten én betrokken familieleden, zowel mannen als vrouwen, kwamen samen in actie. Het enthousiasme, de gedrevenheid en verbroedering was overweldigend.

Een anonieme donateur: ‘Een geweldig opbeurend onderzoek voor eenieder die hierbij betrokken is en ik hoop dat hiermee er een beter en spoedig uitzicht komt naar mogelijke bijdrage in de genezing.’

Snor op reis
Vanaf 1 november gaat de reuze blauwe snor op reis naar andere speciale locaties om aandacht te vragen voor de actie Prompt een snor. Zo verhuist de snor naar het Radboudumc, het CWZ en typische Nijmeegse publieke ruimtes zodat iedereen met de snor op de foto kan gaan.

Ook in actie komen of doneren?
Check dan de website: www.prompteensnor.nl