Recent startte Bart Kiemeney als Bestuursvoorzitter van het Radboud Oncologie Fonds.

“Als hoogleraar kankerepidemiologie ben ik tot nu toe gewend geweest fondsen uit te geven. Als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van KWF Kankerbestrijding die alle onderzoeksaanvragen beoordeelt maar ook als ontvanger van subsidies voor mijn eigen onderzoek naar blaas-, prostaat- en nierkanker. Toen ik gevraagd werd om het bestuur voor te zitten voelde dat als een soort uitdaging: help nu maar eens mee om fondsen te werven.

Het is geweldig om te zien hoeveel stappen er worden gemaakt in de kennis over kanker. Op het terrein van diagnostiek en behandeling maar ook bijvoorbeeld over gepersonaliseerde zorg en zorg in netwerken. Kleine stapjes meestal, dat wel, maar toch. Het is minder leuk om te beseffen dat er ontzettend goede en creatieve ideeën van steengoede onderzoekers op de plank blijven liggen omdat er onvoldoende middelen zijn. Ideeën die zijn uitgeschreven in subsidieaanvragen die door een ringetje gehaald kunnen worden. Waar onderzoekers maanden tijd in hebben gestoken. Om dan uiteindelijk te horen “Uitstekende aanvraag, maar helaas zit uw aanvraag niet bij de zoveel % die gehonoreerd kunnen worden”. Het zou natuurlijk geweldig zijn als we enkele van dat soort projecten met extra fondsen kunnen financieren. Regionale fondsen die we middels een partnership tussen KWF Kankerbestrijding en Radboudumc ophalen. Het Radboudumc staat de laatste jaren bekend om zijn enorme innovatiekracht. Extra middelen voor onderzoek naar kanker kunnen daarbij echt een verschil maken.”

Bart Kiemeney doet al bijna 30 jaar onderzoek naar urologische tumoren. Zijn focus op aanleg voorblaas- en prostaatkanker begon met een tweejarig fellowship van KWF Kankerbestrijding in Baltimore en Seattle. Sindsdien verwierf hij samen met collegae ongeveer 20 miljoen Euro voor zijn onderzoek. Naast zijn passie voor onderzoek zit Bart regelmatig op de fiets. Liefst voor leuke tochtjes zoals Victoria Falls – Kaapstad, de Tour de France of Lhasa – Kathmandu.

160304-08044