Natasja Vaasen en Alia Achour liepen in één dag maar liefst 40 km, van het VieCuri Medisch Centrum in Venray naar het Radboudumc in Nijmegen. Dit deden ze als steun voor drie vriendinnen van Alia die zijn getroffen door borstkanker. Maar daarnaast liepen ze ook voor alle andere vrouwen met borstkanker. Ze doen dit om te laten zien dat mensen die door kanker zijn getroffen er niet alleen voor staan.

Een hart onder de riem 
Alia: “Als je de diagnose borstkanker krijgt dan staat je leven op z’n kop. Als het ineens drie van jouw vriendinnen tegelijkertijd treft dan besef je heel goed dat het iedereen kan overkomen en dat het heel belangrijk is om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen.” Alia en Natasja zijn collega’s bij de gemeente Gennep als zorgregisseur en consulent sociaal domein. 

‘’We willen ze zo graag een hart onder de riem steken en ze laten zien dat ze er niet alleen voor staan. Dat we er voor ze zijn en dat wij met hen mee willen ‘vechten’ ’’ aldus Alia. “We kennen elkaar al zo lang en willen ze laten weten dat vriendschap door dik en dun gaat. Wij willen letterlijk en figuurlijk, stapje voor stapje, bijdragen aan een betere behandeling van borstkanker.” Ook Natasja kent veel vrouwen die de strijd al verloren hebben en wil nu wandelen samen met Alia. “Hopelijk komt voor al die vrouwen met borstkanker een oplossing om deze verschrikkelijke ziekte de wereld uit te krijgen” aldus Natasja. “Samen met Alia wilde ik laten zien dat zij er niet alleen voor staan. Het is een belangrijk doel om hiervoor te wandelen en hopelijk halen we veel geld op voor het onderzoek. 

Kanker heb je niet alleen 
“Al jaren zijn er mensen die bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse of een andere wandeltocht lopen voor ons fonds” geeft Marieke Kokkeler aan, manager van het Radboud Oncologie Fonds. “Ze willen iets doen en in actie komen omdat kanker hen persoonlijk raakt of iemand om hen heen. Deze vriendinnentocht is een mooi voorbeeld van hoe vriendinnen elkaar kunnen steunen en elkaar laten weten dat ze samen de toekomst willen veranderen voor andere vrouwen die de diagnose borstkanker krijgen.” 

Van het ene ziekenhuis naar het andere 
De twee dames hadden de speciale wandeltocht gepland van het ziekenhuis in Venray, waar Alia woont naar het Radboudumc. Eén van de vriendinnen van Alia is daar behandeld voor borstkanker. Alia: “Dit is de weg die we al zo vaak met de auto hebben gereden. Van Venray naar Nijmegen heen en weer terug.” 

We weten niet hoe de toekomst voor onze vriendinnen en kennissen zal zijn, maar al wandelend halen we geld op voor de ziekte die hen treft. Ondertussen hebben we genoten van deze speciale tocht die we zo vaak hebben gereden met de auto. Door onze actie willen we de toekomst voor borstkankerpatiënten verbeteren’’. 

Steun deze vriendinnen 
Mensen die dit initiatief van Alia en Natasja willen steunen kunnen doneren op hun actiepagina met de toepasselijke titel: ‘’Je doet het niet alleen’’ of hun eigen actie aanmaken op www.wandelkankerdewerelduit.nl. “Daar lezen ze ook hoe het precies werkt en welke tegenprestatie wij leveren” vervolgt Marieke. “Want we willen mensen natuurlijk heel graag bedanken als ze voor ons hun eigen wandeltocht lopen. Met een uniek gouden wandelkruisje én een prachtig wandelshirt.”