Ingezonden door Nathalie, vrijwilligster Swim to Fight Cancer Nijmegen.

Een op de drie Nederlanders krijgt ooit kanker. Het is een kans die je niet wil lopen, een lot dat je niet wil trekken. Van de een op de andere dag kan je leven een totaal andere wending nemen, 180 graden draaien. En dan moet je dealen met de kaarten die worden gedeeld; overgeleverd aan je nieuwe werkelijkheid. En dat valt niet mee. Sterker nog, dat is ontzettend zwaar. En niemand kan voor jou bepalen hoe zwaar dat is. Andersom betekent het dat wanneer je tot de andere groep behoort, je er uiteindelijk onwillekeurig van dichtbij mee te maken gaat krijgen. En voor hen aan de zijlijn kan het soms heel machteloos voelen. Maar beiden hebben elkaar nodig. Om erover te praten of enkel om te zijn.

Kanker, een woord dat onwetenden nogal eens misbruiken in uitingen van frustratie. Helaas niet een woord dat zijn lading heeft verloren doordat de betekenis ervan nagenoeg is uitgestorven. Zoals het woord waarmee Ciske de Rat ooit zijn medemens een volledige nieuwe garderobe (‘Krijg toch allemaal de klere’ – red.) leek toe te wensen. Cholera behoort in Nederland inmiddels gelukkig tot het verleden en hopelijk geldt dit in de nabije toekomst ook voor kanker.

Kanker, een woord met een negatieve lading. Een woord dat echter in het Engels en Duits ook vaak in een andere context wordt gebruikt, namelijk voor het schaaldier van de dierenriem. Lange tijd was de kreeft met sabel, het herkenbare logo van het KWF, maar omdat KWF veel meer doet dan alleen ziektebestrijding heeft het logo sinds een aantal jaar plaatsgemaakt voor een nieuw logo. En ik moet toegeven dat wat je er ook in ziet: twee gespierde armen, een zachte omarming of het lintje dat al jaren symbool staat voor de gevoerde strijd; er gaat een positieve, krachtige energie vanuit.

Een energie die zondag 10 september j.l. tijdens de vijfde en jubileumeditie van Swim to Fight Cancer Nijmegen wederom voelbaar was. Vanwege blauwalg werd er dit jaar noodgedwongen uitgeweken van de Spiegelwaal naar Watergoed in Valburg. Ondanks het ontbreken van de Nijmeegse skyline was dit een prachtig alternatief, waarbij het stralende nazomerweer verder bijdroeg aan een geslaagd geheel. Onze waterhelden bundelden op verschillende afstanden hun krachten, terwijl zij in groten getale worden aangemoedigd vanaf de zijlijn om sponsorgeld naar binnen te zwemmen. Met als uiteindelijke doel: samen ervoor zorgen dat kanker in de toekomst geen kans meer maakt. De teller staat landelijk inmiddels op bijna 1,8 miljoen euro, waarbij Nijmegen een van de negen steden was die daaraan bijdroeg. En hoewel een nieuw evenement een jaar op zich laat wachten, kan er nog steeds gedoneerd worden.

Foto: Swim to Fight Nijmegen