NIJMEGEN – Ex-nierkankerpatiënt Jacco Danen heeft veel te geven. Bloemen bijvoorbeeld. Hij deelt deze dag, Wereldkankerdag, bij bosjes gerbera’s uit. Eerst op de afdeling Oncologie van het Radboudumc, dan in het centrum van Nijmegen. En later bij de oorlogsbegraafplaats in Groesbeek.  Om met de ‘bloemen van de vriendschap’ zijn dankbaarheid te tonen. 

,,Ik ben dankbaar, omdat ik zoveel geluk heb. Ik ben voor het negende jaar schoon verklaard. Ik besef hoe bijzonder het is dat ik nog op deze aardbol mag rondlopen.”

Groter dan jezelf
Hij is op stap met Johan Tiesnitsch. Die is ook al gul met de kleurrijke ruikertjes. Tiesnitsch: ,,Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik nog niet met kanker in aanraking ben gekomen. Maar ik besef hoe groot de impact is voor mensen die dat wel overkomt. Het leven is groter dan jezelf. Dus vind ik dat je ook best anderen mag helpen.”

Het tweetal beperkt zich niet tot het vriendschapsgebaar van deze dag. Ze vragen als organisatoren meteen ook aandacht voor Zeven Voor Leven. Dat is sinds vorig jaar het broertje van het jaarlijkse Alpe d’Huzes-inzamelcircus op de fameuze Alpencol. Tiesnitsch: ,,We dachten: waarom zouden met de Oude Holleweg in de buurt niet ook hier geld kunnen inzamelen voor kankeronderzoek.” 

Lees het hele artikel op De Gelderlander