Gaaf! Ook Tom Dumoulin, wielrenner van team Sunweb en winnaar van de Giro in 2017, heeft zijn shirt gesigneerd en mag professor Bart Kiemeney verloten onder de donateurs die zijn actie steunen.

Professor Bart Kiemeney gaat deze zomer één dag voor de profs alle etappes van de Tour de France fietsen om geld op te halen voor kankeronderzoek in het Radboudumc.

Geld ophalen in plaats van uitgeven
“Ik ben er als onderzoeker hartstikke goed in om geld op te maken. Een gemiddeld project kost al snel een half miljoen en ik heb er nogal wat gehad. Toen ik de vraag kreeg om voorzitter van het Radboud Oncologie Fonds te worden, vond ik dat ik me ook maar eens moest inzetten om middelen voor kankeronderzoek te werven in plaats van alleen maar te gebruiken. Zeker na de actie van Maarten van der Weijden deze zomer. Zwemmen langs elf Friese steden kan ik niet, maar een stukkie fietsen wel. Ik hoop dat mensen mijn actie van harte gaan steunen en dat we samen meer geld ophalen voor het kankeronderzoek!”

Trainen, trainen en nog eens…trainen
Om ook daadwerkelijk die Tour de France te kunnen rijden, staat de komende tijd voor Bart in het teken van trainen. Heel veel trainen. Lange afstanden, korte afstanden, hoogtemeters maken op de fiets: je moet er wat voor over hebben. Gelukkig heeft de professor wel wat ervaring: “Met een vriend heb ik eerder in Tasmanië rondgefietst, in Afrika, Bolivia en Tibet. De route van de Tour de France stond nog op ons lijstje. Die hebben we in 2012 gereden. Een eenmansbedrijfje kon de logistiek, bevoorrading en hotels verzorgen. Dat kostte zo’n 5000 euro per deelnemer. Er deden een man of 25 mee. Dit jaar doe ik het weer zo.”

Nu nog te zwaar
Bart Kiemeney fietst wekelijks al bijna 300 kilometer van zijn huis naar het werk, maar bij een Tour de France komt meer kijken, weet hij: “Ik moet nog meer kilometers maken. En proberen wat gewicht kwijt te raken. Die 90+ kilo van mij is niet echt een voordeel in de bergetappes. Dan ben ik zelf niet alleen te zwaar, maar dan wordt de Tour ook zwaar om uiteindelijk uit te rijden!”

Shirt Tom Dumoulin en Frenkie de Jong
Natuurlijk wil Bart dat er zoveel mogelijk mensen zijn actie steunen om zo meer geld op te halen voor kankeronderzoek in het Radboudumc. Hij heeft daarom ook twee veelbelovende topsporters gevraagd of zij hun shirts willen signeren en ter beschikking willen stellen voor het Radboud Oncologie Fonds. Voetballer Frenkie de Joing (nu nog van Ajax, maar straks van Barcelona) en wielrenner van Team Sunweb Tom Dumoulin hebben hier ja tegen gezegd. Onder de donateurs die de actie van Bart steunen, worden de shirts verloot.

Kans maken op een van de shirts? Steun Bart en doe een donatie op de volgende pagina: www.tourdefrancevanbart.nl