In 2012 werd het Radboud Oncologie Fonds opgericht door het Radboudumc en het KWF. Vanaf 1 januari 2020 heeft KWF zijn deel van de stichting overgedragen aan het Radboudumc. Oncologie en onderzoek zijn de belangrijkste speerpunten van het universitair medisch centrum in Nijmegen. Bergh in het Zadel werkt al vele jaren samen met het fonds en ondersteunde verschillende onderzoeken. Drs. Marieke Kokkeler is verantwoordelijk voor fondsenwerving & relatiebeheer. “Dankzij Bergh in het Zadel is er meer geld, meer onderzoek, meer genezing en minder kanker.”

Het Radboud Oncologie Fonds heeft al een jarenlange samenwerking met BIHZ. “Voor ons is BIHZ dé belangrijkste particuliere fondsenwerver. Het is een fantastische club die enorm aan fondsenwerving doet. Ik ben bij de AmbassadeursTref geweest en ook toen de renners vorig jaar finishten op het plein. De hele stad staat op zijn kop. Prachtig om te zien hoe ze iedereen zo betrekken bij wat ze doen. Ze geven patiënten hoop, bieden perspectief en nodigen iedereen op een familiaire manier uit, om bij te dragen aan een oplossing van het probleem. Het is heel fijn en bijzonder, dat wij daar onderdeel van uit mogen maken. Naast natuurlijk het belang om het wetenschappelijk onderzoek naar kanker in het Radboudumc gefinancierd te kunnen krijgen.”

Innovatieve onderzoeken
“Komt er een aanvraag voor onderzoek binnen, dan gaat dat nu altijd via ons Scientific Review Board. Een onafhankelijke toetscommissie die bekijkt of het onderzoek voldoet aan de voorwaarden. Daarna wordt het goedgekeurd door ons bestuur en de medische commissie van BIHZ, met huisarts Bart Timmers en Anneke Welmers, opleider bij de Radboudumc Health Academy. Zij is bestuurslid van BIHZ en onze contactpersoon voor de stichting. Vervolgens gaat het geld rechtstreeks naar kankeronderzoek in het Radboudumc. Wij houden onze donateurs op de hoogte: wat er met het geld gebeurt en hoe de onderzoeken zich ontwikkelen. Verder ook door lezingen, rondleidingen en nieuwsbrieven. Dit jaar hebben we 24 onderzoeken om te funden, bij een deel daarvan is dat al gelukt. De mix in het soort aanvragen is groot: verschillende type kankersoorten en diversiteit in het soort onderzoek. Van prostaat, long, hersenen, eierstok tot blaas, preventief of curatief. Onderzoek betekent dat alle puzzelstukjes in elkaar moeten vallen. Het Radboud Oncologie Fonds staat voor high-riskonderzoek. Dat zijn kleinere, maar vaak innovatieve onderzoeken, die een springplank zijn naar een groter geheel. Kennis over kanker vermindert de kans op kanker, maakt een betere behandeling mogelijk en verhoogt de levenskwaliteit van kankerpatiënten en hun naasten. Dat BIHZ hier zo’n belangrijke impuls aan levert, is toch heel bijzonder en een groot compliment waard.”


RADBOUD ONCOLOGIE FONDS EN BERGH IN HET ZADEL ONDERSTEUNDEN:

  • 2011 Pijnsein bij kanker – prof.dr. Kris Vissers
  • 2015 Behandeling van alvleesklierkanker op maat: het voorspellen van het biologische gedrag van alvleesklierkanker – dr. Erik Aarntzen
  • 2017 Nieuwe ‘doelgerichte’ en ‘immunotherapeutische’ behandelingen voor jongeren met uitgezaaide sarcome – dr. Ingrid Desar
  • 2018 Behandeling endeldarmkanker (2014)-tumor DNA in het bloed slokdarm en rectumtumoren – prof. dr. Hans de Wilt
  • 2019 Therapieresistentie acute leukemie bij kinderen- dr. Frank van Leeuwen en dr. Roland Kuiper
  • 2019 Radio- en immunotherapie- dr. Marleen Ansems
  • 2020 Kunstmatige intelligentie voor inzet niet-kleincellige longkanker – dr. Erik Aarntzen
  • 2020 Bloed- en urinetest om biopsie en operatie te vervangen – dr. Niven Mehra
  • 2020 Sparen van de endeldarm met preoperatieve (chemo)therapie – prof. dr. Hans de Wilt

Klik op bovenstaande afbeelding om het originele artikel te downloaden.