Afgelopen mei was de derde editie van Zeven voor Leven. Daarbij gingen fietsers de uitdaging aan om zeven keer, óf zo vaak als zij kunnen, het parcours van ca. 20 km door de prachtige omgeving van de Gemeente Berg en Dal te fietsen. Met het geld dat de deelnemers bij elkaar fietsen worden projecten ondersteund om kanker eerder op te sporen, danwel zo gericht mogelijk te behandelen. Het evenement Zeven voor Leven komt uit de koker van Stichting Kanker Zien, bestaande uit de gemotiveerde bestuursleden Aris Wateler, Ben ­Wijnhoven en Jan Jaap Schmitz. Jan Jaap: “Onze missie is dat er minder slachtoffers door kanker vallen en dat de kwaliteit van leven na kanker wordt verbeterd. Daarbij richten we ons op vroegdiagnostiek van kanker en initiatieven die kanker kunnen voorkomen.”

Hoe het ooit begon

Een groot Radboudumc-team nam deel aan de laatste editie van Zeven voor Leven

Aris: ”Onze samenwerking is ooit begonnen met de Regenbooggala’s. In de ambiance van Jachtslot De Mookerheide konden gasten genieten van een gala met optredens en een grootse veiling met een zeer exclusief karakter om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Daarbij was ook prof. dr. Jelle Barentsz betrokken en hij wilde het project ‘Kanker Zien’ naar een hoger level brengen. Zo’n 10 jaar geleden had hij het vermoeden dat prostaatkanker goed in beeld gebracht kon worden met MRI. En zijn vermoeden klopte, met MRI kan veel gerichter de prostaat worden onderzocht.” Ben: “Doordat het steeds lastiger werd om de gala’s te organiseren zijn we verder gaan kijken. De omgeving van Nijmegen bestaat uit práchtige natuur en toen zijn we uitgekomen op een wielertoertocht. De naam Zeven voor Leven werd al snel bedacht. Zeven keer de Zevenheuvelenweg. Rijd je alle zeven rondes uit, dan overwin je meer dan 2.000 hoogtemeters. Een soort Alpe d’Huzes maar dan in Nederland. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar een club mensen die dit evenement goed konden neerzetten”.

Vliegwiel
Met het geld dat de deelnemers bij elkaar fietsen worden projecten ondersteund om kanker eerder op te sporen, maar vervolgens ook om zo gericht mogelijk te behandelen. Ben: “Het hoeft niet altijd zo te zijn dat er grote bedragen nodig zijn voor een onderzoek. Soms kunnen we met een relatief klein bedrag ook veel bereiken en ervoor zorgen dat uitkomsten van een onderzoek weer als vliegwiel werken voor andere onderzoeken of behandelingen.”

Succesvolle steun
Een van de eerste projecten waaraan Stichting Kanker Zien heeft bijgedragen was het project om nanovloeistof te gebruiken bij MRI van prof. dr. Jelle Barentsz. De MRI Nano ontdekt lymfklier­uitzaaiingen bij prostaatkanker als ze nog zeer klein zijn. Door de vroegere opsporing is beeldgestuurde behandeling zoals gerichte bestraling of operatie mogelijk. Dit leidt tot minder bijwerkingen en een grotere kans op genezing.

Het bestuur van Stichting Kanker Zien. V.l.n.r. Aris Wateler, Jan Jaap Schmitz en Ben Wijnhoven


Onderzoek van start
Dankzij de afgelopen editie van Zeven voor Leven kan het project ‘Persoonsgerichte behandeling voor mannen met uitgezaaide prostaatkanker’ van dr. Niven Mehra ­starten. Met dit onderzoek kan hij patiënten een speciale moleculaire test (DNA-test) aanbieden. Op basis van een ‘DNA-match’ kan bekeken worden welke patiënten baat hebben bij nieuwe veel­belovende behandelingen, zoals immuno­therapie. Deze precisiebehandelingen geven soms spectaculaire uitkomsten. Aris: “Vanuit ons verleden zijn er vaak prostaatkanker­projecten gesteund maar inmiddels hebben we ook onderzoek naar andere tumorsoorten kunnen ­steunen zoals het onderzoek naar blaaskanker van prof. dr. Bart Kiemeney.” In deze studie wordt onderzocht of tumor­cel­verspreiding ­mogelijk wordt veroorzaakt door het ­wegsnijden van de blaastumor via de ­plasbuis (TURT), een operatie die standaard wordt toegepast als diagnostische en ­lokale stadiëringsprocedure. Daarnaast kan dr. ­Mireille Broeders dankzij een deel­funding van Zeven voor Leven starten met het onderzoek naar borstkanker. Met deze pilot-studie kijkt zij onder andere naar het DNA van bloedplasma of daar sporen van tumoren kunnen worden ­aangetroffen, zodat borstkanker nóg ­sneller kan worden opgespoord.

Samen sta je sterker
Stichting Kanker Zien werkt nauw samen met het Radboud Oncologie Fonds. Jan Jaap: “We zijn er trots op dat we, zowel met geld als met het creëren van aandacht, kunnen helpen bij het bestrijden van kanker. Daarnaast doen we het ook uit dankbaarheid naar de artsen en onderzoekers in het Radboudumc. Daarbij is de ondersteuning van het Radboud Oncologie Fonds heel fijn. Met Zeven voor Leven willen we een landelijk evenement opzetten. Als het aan ons ligt, staan bij de volgende editie honderden deelnemers uit héél Nederland aan de start”.

Het bestuur is op zoek naar versterking. Geïnteresseerd? Neem dan contact op via info@kankerzien.nl.