Het moet persé op de langste dag van het jaar, vanaf 5 uur in de ochtend. Direct als de zon opkomt. Anders gaat het niet lukken. Hoogleraar Epidemiologie Bart Kiemeney gaat 420 kilometer op één dag fietsen: een rechte streep van het uiterst zuidelijke puntje tot het hoge noorden van Nederland. Van Meliskerke naar Eemshaven. Dit doet hij samen met drie bevriende fietsers. Een extreme challenge waarbij het lichaam vast en zeker gaat protesteren, waar vermoeidheid gegarandeerd om de hoek komt kijken en waarbij de laatste 100 kilometer tergend zullen zijn.

Gekkenwerk!

In 2019 fietste hoogleraar Epidemiologie Bart Kiemeney alle etappes van de Tour de France (3500 kilometer) een dag voor het peloton uit en haalde zo ruim 40.000 euro op. Zoals hij bij deze ‘Tour de Bart’ al aangaf: Wielrenners kun je onderscheiden in jonge goden en oude gekken. ‘’Ik behoor tot de laatste groep, maar ben bereid het snot voor mijn ogen te fietsen om geld op te halen voor belangrijk onderzoek naar een betere behandeling van blaaskanker’’. Het team met fietsers, bestaande uit Bart, Leo Cox, Sjef Martens en promovendus Jasper Hof, worden door heel wat mensen voor gek verklaard. Maar ze zijn vastberaden: ‘’Elke dag vergaren we meer informatie over kanker. Welke behandelingen slaan aan en welke niet. Dit continue proces heeft al voor veel verbetering in het toekomstperspectief van mensen met kanker gezorgd. Toch blijven er ook nog steeds vragen’’. Omdat het geld voor het onderzoek naar blaaskanker niet op de plank ligt, hopen zij het geld bij elkaar te trappen voor het Radboud Oncologie Fonds.

Hoogleraar prof. Bart Kiemeney fietst samen met drie vrienden in één dag van Meliskerke naar Eemshaven, een tocht van maar liefst 420 km.

Blaaskanker de wereld uit

Blaaskanker (blaascarcinoom) wordt in Nederland per jaar bijna 7000 keer vastgesteld. Bij mannen ruim drie keer zo vaak als bij vrouwen. Er zijn twee hoofdgroepen: niet-spierinvasief en spierinvasief blaascarcinoom. Spierinvasieve blaaskanker (MIBC) is vrijwel de enige soort kanker waarvoor de prognose al decennia niet is verbeterd. Totale verwijdering van de urineblaas al dan niet met aan de operatie voorafgaande chemotherapie is de belangrijkste behandeloptie. Ondanks verwijdering van de blaas zal meer dan 50% van de patiënten binnen 5 jaar aan de ziekte overlijden. Dit kan en moet beter! Samen met oncologisch uroloog dr. Toine van der Heijden en moleculair bioloog dr. Gerald Verhaegh wil de fietsende professor, epidemioloog in het Radboudumc, zo snel mogelijk beginnen met zijn belangrijke onderzoek.

Mindset

Bart weet dat hij een groot gedeelte van zijn monstertocht zal moeten doen op wilskracht, geloof in zichzelf, vastberadenheid én mentale weerbaarheid. ‘’Op de een of andere manier vind ik het wel passend dat ik pijn, vermoeidheid en tegenwind zal ervaren. Gelukkig fietsen goede vrienden mee en zullen er onderweg misschien wat blaasorkesten de tocht opvrolijken’’. De symboliek van diep in en uit ademen, leven, blazen, pijn, volharding én de steun van familie en vrienden zien we dagelijks in het Radboudumc. Ik doe dit als steun voor mensen die ziek zijn geworden, maar hoop uiteraard ook op een doorbraak voor blaaskankerpatiënten.

Iedereen kan bijdragen

Elke dag werken urologen, oncologen en onderzoekers voor een betere toekomst voor blaaskankerpatiënten. Tijdens oncologische behandelingen, in operatiekamers en in onderzoekslaboratoria. Steun het project van Bart, Toine en Gerald, en draag hiermee bij aan oplossingen voor de wereld van morgen. Dat kan via de speciale crowdfundpagina van het Radboud Oncologie Fonds die hiervoor is aangemaakt. Ze hebben in totaal 50.000 euro nodig, maar elke bijdrage telt! Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek.

Zelf ook in actie komen om geld in te zamelen voor dit belangrijke onderzoek? Dat kan via www.blaaskankerdewerelduit.nl

Lees hier het interview dat Bart gaf aan VOXweb, het onafhankelijk magazine van de Radboud Universiteit.