Radboud Oncologiefond
KWF Kanker Bestrijding
9.5%
Projectkosten: € 200.000,-
Nog nodig: € 181.090,-
Doneer nu

Nano-MRI

Hoofdonderzoeker

Prof. dr. Jelle Barentsz, radioloog Radboudumc

Co-onderzoekers

Dr. Roger E.M. Brüggemann, senior klinische apotheker, Radboudumc

Dr. Ir. Henk-Jan Huisman, wetenschappelijk onderzoeker ICT/fysica, Radboudumc

Project

In 2014 heeft een enorme vooruitgang plaats gevonden op het gebied van de Nano-MRI: het Radboudumc is er mede dankzij eerdere giften in 2014 in geslaagd Nano-MRI weer beschikbaar te stellen voor de patiënt. Zo’n 200 patiënten met prostaatkanker hebben er hierdoor gebruik van kunnen maken. Bij deze patiënten hebben zich vrijwel geen bijwerkingen voorgedaan. Dit laat zien, dat het middel veilig kan worden toegediend. De Nano MR-beelden waren van uitzonderlijke kwaliteit: dankzij deze beelden zijn bij meer dan 60% van de patiënten heel kleine klieren met uitzaaiingen opgespoord, die anders niet zichtbaar waren geworden.

Met deze ontwikkelingen maken we onze ambities waar. Maar we zijn er nog niet. Ons doel is om uiteindelijk dit middel voor alle kankersoorten voor alle patiënten in de wereld tegen een betaalbare prijs beschikbaar te maken. Zeker, het is ambitieus, maar ik ben ervan overtuigd dat dit gaat lukken.

Onze volgende stappen zijn:

  • Het aantal patiënten, die we dit onderzoek kunnen aanbieden, uitbreiden
  • Aanvraag procedure starten bij de Nederlandse Zorg Autoriteit, met als doel het onderzoek door de ziektekosten verzekeraars vergoed te krijgen.
  • Het voortzetten van het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden om het Nano-MRI platform (productie, registratie en optimaal gebruik van de MRI Nano vloeistof) op grotere schaal aan te bieden waarbij partnerships en Centers of Excellence (CoE) worden aangetrokken. Daarvoor hebben wij een team van experts aangetrokken, dat ons met veel passie en toewijding helpt.

Daarnaast willen wij grote stappen zetten door het uitvoeren van meerdere wetenschappelijke studies. Wetenschappelijk onderzoek waarin de waarde van Nano-MRI wordt aangetoond is namelijk essentieel om het uiteindelijke doel van wereldwijde implementatie te behalen.

Concreet willen wij in de aankomende jaren de volgende studies starten en uitvoeren:

  • Toepassing van Nano-MRI bij borst-, dikkedarm-, long- en alvleesklier kanker
  • Toepassen van Nano-MRI voor gerichte bestraling bij prostaatkanker
  • Onderzoek naar de werking bij multiple sclerose Onderzoek naar de werking van dit middel op de diverse cellen, die met de immuniteit en kankerafweer te maken hebben.
  • De waarde van Nano-MRI samen met PET-CT (68Ga PSMA PET-CT) bij prostaatkanker te onderzoeken, en deze gebruiken voor beeld gestuurde selectieve behandeling
  • Kijken of met een super sterk MRI apparaat (7 tesla) om nog kleinere uitzaaiingen in lymfklieren aangetoond kunnen worden.

Helpt u ook mee?

Voor dit wetenschappelijk onderzoek is financiering onmisbaar. Ik nodig u dan ook uit om onze activiteiten op het gebied van wetenschappelijke onderzoek te helpen realiseren. Want daarmee helpt u ons om lymfklier uitzaaiingen bij honderden patiënten met prostaatkanker in een zeer vroeg stadium op te sporen.

Met uw bijdrage bewijst u dat u onze visie deelt: Iedere patiënt moet toegang kunnen krijgen tot deze unieke MRI- en beoordelingstechnieken, zodat hij/zij voor de ziekte kanker in een zo vroeg mogelijk stadium behandeld kan worden.