Informatie

Onderzoekers

Dr. Marjolijn Jongmans, Dr. Esmé Waanders, Dr. Roland Kuiper

Afdeling Genetica, Radboudumc

Onderzoek

Osteosarcoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in bot. Per jaar wordt in Nederland ongeveer 15 keer de diagnose osteosarcoom op de kinderleeftijd gesteld. In Amerika betreft het 400 gevallen per jaar. 30% van de kinderen met osteosarcoom komt te overlijden. Dit percentage is de afgelopen 20 jaar nauwelijks veranderd. Ook de wijze van behandeling is al decennia nauwelijks aangepast. Om er voor te zorgen dat meer kinderen deze tumor overleven, is er dus behoefte aan nieuwe inzichten en nieuwe therapieën.

Kanker ontstaat door een opstapeling van fouten in het erfelijk materiaal, het DNA,  van een lichaamscel. Door deze genetische fouten krijgt deze cel eigenschappen die de cel niet hoort te hebben, bijvoorbeeld ongeremde celdeling. Met nieuw technieken om het DNA uit te lezen kunnen we deze fouten bestuderen en veel meer leren over het ontstaan van kanker. We weten inmiddels dat verschillende soorten kanker ontstaan door verschillende fouten in het DNA. Ook binnen tumoren die ontstaan in hetzelfde lichaamsdeel, zoals het osteosarcoom, zijn er verschillen in de genetische fouten die tot de tumor geleid hebben. We begrijpen daardoor waarom niet alle tumoren op dezelfde wijze op therapie reageren. En dat het eigenlijk niet logisch is om alle kinderen dezelfde therapie te geven.

Door osteosarcomen genetisch te onderzoeken met de allernieuwste technieken hopen we te leren hoe deze tumoren zijn ontstaan zodat betere afstemming van de therapie mogelijk is, en aangrijpingspunten voor nieuwe therapieën kunnen worden ontwikkeld.

Financiering

Middels diverse acties van stichting Loeka is de benodigde € 80.000 opgehaald voor dit onderzoek. Stichting Loeka werd opgericht na het in contact komen met osteosarcoom, een kwaadaardige en zeer agressieve bottumor. De machteloosheid en het lijdzaam toe moeten kijken naar een aftakelingsproces, resulterend in een uiteindelijk verlies van Loeka Roebbers, zijn voor de ouders van Loeka de belangrijkste ingrediënten geweest om zich in te zetten deze ziekte te gaan bestrijden. Lees hier meer over stichting Loeka.